O projektu

Udruženje novinara Srbije (UNS) započelo je saradnju sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu s ciljem da se kroz godišnju konferenciju i različite aktivnosti dodatno unapredi saradnja matice sa medijima i kolegama u dijaspori i regionu koji informišu srpske građane, promovišu kulturni, nacionalni i jezički identitet i utiču na predstavljanje Srbije u zemlji domaćina.

Ideja je bila da se u Beogradu okupe predstavnici srpskih medija i udruženja iz regiona i dijaspore, razmene iskustva s kolegama iz matice i upoznaju javnost sa svojim aktivnostima. Konferencije koje se uz podršku Republike Srbije održavaju od 2007. godine, pružile su mogućnost za njihovo bolje umrežavanje.

Konferencije na teme profesionalizacije medija, poboljšanja kvaliteta sajtova i prilagođavanja medija zahtevima veb novinarstva pomogle su i medijima i organizacijama Srba da unaprede svoje sajtove.

Od 2013. godine započeti su projekti edukacije s ciljem da se unaprede profesionalna znanja i digitalne kompetencija medijskih radnika – pripadnika dijaspore i Srba u regionu koji proizvode sadržaje na srpskom jeziku u inostranstvu.

Realizovane su Onlajn škole Veb novinarstva za novinare medija dijaspore i regiona za ukupno 26 polaznika. Među polaznicima su bili najvećim delom pripadnici srpskog naroda, aktivisti srpskih udruženja i organizacija, čiji su sajtovi u međuvremenu unapredili. Neki od njih su nakon obuka u UNS-u pokrenuli svoja veb izdanja.

Istovremeno, od 2013. godine jednom godišnje organizujemo „Studijski boravak novinara srpskih medija iz regiona na praksi u Srbiji“.

Ovim projektom omogućavamo kolegama iz regiona da se profesionalno usavršavaju, steknu znanja u velikim redakcijama, uče od medijskih profesionalaca i povežu se sa medijima iz matice. Do sada je kroz program prakse prošlo 40 polaznika (+3 iz Ministarstva). Poslednje dve generacije polaznika zbog nepovoljne zdravstvene situacije i nedostatka sredstava, slušale su predavanja i vežbe iz multimedijalnog novinarstva onlajn (preko Zum aplikacije)

Osim veština i znanja, studijski boravak u Beogradu  pruža jedinstvenu priliku umrežavanja sa sunarodnicima iz regiona, jača ideju zajedništva i jedinstvenog srpskog kulturnog prostora, ma gde se nalazili.

Sajt umrezavanje.rs je deo projekta UNS-a u saradnji sa Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Poslednje vesti