О пројекту

Удружење новинара Србије (УНС) започело је сарадњу са Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону с циљем да се кроз годишњу конференцију и различите активности додатно унапреди сарадња матице са медијима и колегама у дијаспори и региону који информишу српске грађане, промовишу културни, национални и језички идентитет и утичу на представљање Србије у земљи домаћина.

Идеја је била да се у Београду окупе представници српских медија и удружења из региона и дијаспоре, размене искуства с колегама из матице и упознају јавност са својим активностима. Конференције које се уз подршку Републике Србије одржавају од 2007. године, пружиле су могућност за њихово боље умрежавање.

Конференције на теме професионализације медија, побољшања квалитета сајтова и прилагођавања медија захтевима веб новинарства помогле су и медијима и организацијама Срба да унапреде своје сајтове.

Од 2013. године започети су пројекти едукације с циљем да се унапреде професионална знања и дигиталне компетенција медијских радника – припадника дијаспоре и Срба у региону који производе садржаје на српском језику у иностранству.

Реализоване су Онлајн школе Веб новинарства за новинаре медија дијаспоре и региона за укупно 26 полазника. Међу полазницима су били највећим делом припадници српског народа, активисти српских удружења и организација, чији су сајтови у међувремену унапредили. Неки од њих су након обука у УНС-у покренули своја веб издања.

Истовремено, од 2013. године једном годишње организујемо „Студијски боравак новинара српских медија из региона на пракси у Србији“.

Овим пројектом омогућавамо колегама из региона да се професионално усавршавају, стекну знања у великим редакцијама, уче од медијских професионалаца и повежу се са медијима из матице. До сада је кроз програм праксе прошло 40 полазника (+3 из Министарства). Последње две генерације полазника због неповољне здравствене ситуације и недостатка средстава, слушале су предавања и вежбе из мултимедијалног новинарства онлајн (преко Зум апликације)

Осим вештина и знања, студијски боравак у Београду  пружа јединствену прилику умрежавања са сународницима из региона, јача идеју заједништва и јединственог српског културног простора, ма где се налазили.

Сајт umrezavanje.rs је део пројекта УНС-а у сарадњи са Управом за сарадњу с дијаспором и Србима у региону.

Последње вести